torsdag 24 mars 2011

Solcellspanel och utombordare


Vårkänslor kan yttra sig på många sätt, mina funderingar går mer och mer mot sjön den här årstiden. Pyssla med flytetyget är trevligt, men jag är ändå förvånad över att jag tycker det. I år ska jag satsa på en solcellspanel och en regulator, som ska underhållsladda batteriet, så att elen kan utnyttjas under segling och GPS vara inkopplad kontinuerligt. Solcellspanelen är köpt på nätet hos Solar AB. De har sin verksamhet i Norrköping. Jag kan rekommendera företagaren, han gjorde ett mycket seriöst intryck och har specialistkunskaper i solcellsteori.
För att öka säkerheten vid avgång och tilläggning funderar jag på att investera i en 4-takts utombordare på 4 hk, den ska ersätta min gamla 2-takts Yamaha, som har gått pålitligt hela tiden men inte vill hitta växelns neutralläge. Dessutom är 4-taktarna skonsammare mot miljön. Ska jag våga köpa en en Hidea eller Parsons importerade från Kina? De är ca 2000 kr billigare än Tohatsu, Yamaha och Suzuki för en 4 takts 4 hk-motor.
Segelbåten är en GEM 550, en föregångare till Micro 19 (enligt min uppfattning). De har olika ursprungskonstruktörer. GEM 550 nytillverkas i Australien, där är den en populär kappseglare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar