söndag 13 mars 2011

Tsunami

Denna sorgens dag måste en brytning göras till klotter och andra banala påhitt, då Japan brinner i vånda över sina katastrofer. Det gäller jordbävning, tsunami och explosioner i kärnkraftverk. Förödelsen i de värst drabbade områdena är ofattbar och antalet döda går inte att överblicka, samtidigt är det fantastiskt att människor har sinnesnärvaro att filma och dokumentera katastrofen. Kärnkraften har här haft sitt värsta bakslag och kommer säkert att stärka motståndet mot en högeffektiv kraftkälla. Att bygga kärnkraft i ett av de mest jordbävningsbenägna platserna på denna jord är givetvis ett vågspel. Säkert har hänsyn tagits till säkerheten vid byggandet, men mot denna naturkraft är det svårt att skydda sig. Nu ska man betänka japansk och svensk geologi och inse att svensk kärnkraft inte har denna utsatta jordbävningsrisk, däremot kan tvivel uppstå vid bombning av ett kärnkraftverk i krig eller terroristangrepp.
Nu hoppas jag på att japanerna lyckas kyla ned sina reaktorhärdar under så lång tid att fara för farlig spridning kommer att undvikas. Hjälparbetare och fast personal kommer att drabbas, frågan är bara i vilken omfattning? Tokyo har 35 miljoner invånare och där vill jag inte tänka tanken på utrymning och vad det skulle innebära vid för höga värden på radioaktivitet. Låt oss hoppas att japanerna skonas från ett sådant öde, det hittills skedda är redan övermäktigt.

1 kommentar:

  1. Hej Fritz Lennart
    Det tar nog lång tid innan vi vet omfattningen och alla konskvenser av detta fruktansvärda som har hänt i Japan. Jordbävning, tsunami och radioaktiv strålning på en gång. Även om de har stor erfarenhet av sådant här hjälper inte det när det sker i sådan här stor ommfattning.
    Nisse

    SvaraRadera